Négy évvel ezelőtt, 2019-ben elképesztő adóssággal és sofőrhiánnyal adta át az MVK-t a Fidesz Miskolcon

Megosztás

A miskolciak elzavarták a korábbi kormánypárti vezetést, amely szó szerint a csőd széléig vezette a megyeszékhelyt. Ám amilyen döbbenetes adósságot és nehéz helyzetet örökölt a Veres Pál-fél új városvezetés, arra szavak is alig vannak.

Ennek ellenére sikerült a járvány és a Fidesz intézkedéseinek köszönhetően magasra kilövő energiaárak nehezítése ellenére legalább életképesen és mozgásban tartani az MVK-t. A helyi tömegközlekedés ugyanis például Debrecenben gyakorlatilag összeomlott a tavalyi évben a hétvégéken.

Több, jobb sűrűbb! Ezt ígéri az MVK új menetrendje, amelynek bevezetése – a város szerint – az első lépés a tömegközlekedés jobbá tételéhez. Mert abban mindenki egyetért, hogy jobbá kell tenni, de azt talán kevesen tudják, hogyan jutottunk el ide.  Kevesen emlékeznek arra, hogy 2019 októberében, amikor Veres Pál polgármester átvette a város vezetését, mit talált a kasszában, milyen pénzügyi helyzetben volt akkor az MVK, és milyen nehézségekkel – például aggasztó mértékű sofőrhiánnyal – kellett megküzdeni az első hónapokban.

Később ezt a helyzetet tetézte a világjárvány, a kormányzati elvonások és – tavaly ősszel – a drasztikus energiaár-emelés. A buszok, villamosok mindezek ellenére folyamatosan jártak Miskolcon. Pedig ezt nem minden nagyváros mondhatta el magáról, hiszen például Debrecenben tavaly volt, hogy hétvégére takarékosságból leállították a teljes villamosközlekedést. De lássuk a tényeket 2019 októberétől a Minap.hu gyűjtésének segítségével.

„A Miskolc Holding Zrt. pénzügyi helyzetét vizsgáló szakemberek megállapították: a fizetésképtelenség határán egyensúlyozó városi cégcsoportot hagyott hátra 2019 októberben az előző városvezetés” – erről számoltunk be négy évvel ezelőtt, nem sokkal a választás után, amikor is az új városvezetés felmérte, mit hagytak az elődök a kasszában. Az egyik legnagyobb meglepetés akkor érte a Veres Pál pénzügyi szakembereit, amikor az MVK-fiókot „kihúzták”, ott ugyanis – kis túlzással – nem volt más, mint egy több mint 4 milliárd forintos tartozás a közlekedési vállalat felé.

2019-re az MVK a Miskolc Holding teljes folyószámla hitelkeretéből már 4,6 milliárd forint segítségre szorult, ugyanis az előző városvezetés alatt az önkormányzat évekig nem fizetett a cégnek. A modell az volt, hogy az önkormányzat megrendelte a szolgáltatásokat a közlekedési vállalattól, fenntartotta a működés látszatát, de valójában egy fillért nem fizetett érte. Ennek köszönhetően az önkormányzat elismert, de meg nem fizetett tartozása 2019. év végén 4 milliárd forint volt az MVK Zrt. felé, ebből a lejárt tartozása is több mint 2,9 milliárd forint.

Ez pont olyan, mintha elhívnánk a barátainkat egy étterembe, és nem sajnálnánk tőlük semmit, amikor a rendelésről van szó. A legdrágább ételeket, italokat kérnénk ki, vacsoravendégeinket lenyűgöznénk, hogy micsoda színvonalas este, micsoda vendéglátók vagyunk, de a meglepetés fizetéskor érné őket, amikor kiderülne,  hogy nincs, aki a számlát rendezze. Sőt, nemcsak az aznapi vacsorát, de az elmúlt évek dorbézolásait is ki kell még fizetni. 

És akkor még nem esett szó a sofőrhiányról, amivel 2019 októberének végén máris szembesülnie kellett az akkor még új városvezetésnek. Veres Pál alig két héttel megválasztása után már az MVk Zrt. sofőrjeit képviselő szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett, akik bérfejlesztést, a megfelelő munkakörülmények biztosítását, a munkabeosztás ésszerűsítését és a párbeszéd további fenntartását kérték az új városvezetőtől. Jelezték, hogy sofőrhiánnyal küzdenek, de azt is elmondták, hogy ez már hónapok, évek óta fennáll, csak épp nem kaptak önkormányzati segítséget. Olyannyira nem, hogy amikor 2016-ban az MVK dolgozói sztrájkot hirdettek, és petíciójukban segítséget kértek az akkori polgármestertől, még érdemi válaszra sem méltatták őket. A téma folytatása nemsokára…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek